Lymfaterapia

Lymfaterapia on hoitokokonaisuus, johon voi sisältyä manuaalisen lymfahoidon lisäksi mm. raajan kompressiosidontaa, kinesioteippausta, liikeharjoitteita ja ohjausta sekä neuvontaa omahoitoon. Joissain tapauksissa voidaan käyttää myös erilaisia lymfaterapiaan tarkoitettuja laitteita osana hoitoa. Lymfaterapian ensisijaisena tavoitteena on turvotuksen vähentyminen ja imunestevirtauksen suurentuminen.

Lymfaterapialla elvytetään imusuoniston omaa toimintaa niin, että solujen välitilassa oleva ylimääräinen nestekuorma ja valkuaisaineet pääsevät pois kudoksesta. Näin voidaan vähentää turvotusta ja edistää kudoksen paranemista. Manuaalinen lymfaterapia on kevyttä, pumppaavaa, käsintehtyä hierontaa, joka vähentää turvotusta, lievittää kipua ja rentouttaa.

Lymfaterapiaa käytetään erilaisissa turvotustiloissa, joista yleisimpiä ovat syöpäleikkausten ja syövän hoitojen aiheuttamat turvotukset sekä erilaiset laskimo- ja imusuoniston vajaatoiminnasta aiheutuvat turvotukset. Myös muiden leikkausten, ruusutulehdusten, lihas- ja nivelvammojen sekä erilaisten kroonisten sairauksien hoidossa lymfaterapialla voidaan lievittää turvotusta ja kipua.  Lymfaterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Lue aiheesta lisää:

Suomen Vodder-lymfaterapeutit ry

Suomen Lymfahoito ry